Contact Me

I started practising natural healing since 2007. The herb I have been using is LINGZHI, it is a type of mushroom, an adaptogen and also a powerful detoxifier. I fall in love with how it works greatly to strengthen our body.
I hope to share the knowledge / experiences I gained since I started this alternative medicine and hope that everyone can benefit from it too.
I would also want to help those in need of a financial freedom, through network marketing I am doing that is the Shuang Hor Business.
Contact me if you are interested in knowing the natural alternative medicine or the nature of the Shuang Hor business.

CONTACT ME:
EMAIL ADD:
izura.ishak@gmail.com
FACEBOOK: Lactoberry
G+: Izura Ishak
Phone No: +60192094747


Pages

Wednesday, 19 June 2013

Puasa itu Nikmat

Salam

Ramadhan bakal tiba kurang dari sebulan lagi. Banyak kenikmatan yang boleh kita rebut dan salah satunya ialah nikmat sihat :) Terutamanya kesihatan sistem perkumuhan.
Kenapa?
Semua orang suka makan. Kebiasaannya kita sarapan, makan tengah hari, minum petang dan makan malam. Itu tidak termasuk 'snacking in between meals'. Memang mulut kita tak berhenti mengunyah, perut pon tidak berhenti untuk bekerja; menghadam, menyerap nutrien dan menyahtoksin. Bulan ramadhan adalah satu-satunya masa di mana perut (sistem perkumuhan) kita ada masa untuk rehat pada siang harinya. Rehat di sini bermakna perut kita tidak perlu untuk menghadam makanan yang dimakan pada setiap masa, dan boleh memfokuskan pada fungsi menyahtoksik badan kita. Badan yang bersih dari toksin adalah badan yang sihat :)
Selain itu, memandangkan tidak banyak tenaga diperlukan di sistem perkumuhan, sel-sel badan boleh menumpukan lebih tenaga membaikpulih sistem-sistem yang lain spt sistem imun, sistem pernafasan, sistem saraf dll.

Sepatutnya, kita gunakanlah nikmat puasa ini sebaik-baiknya. TETAPI, ramai yang menyalahgunakan terutama sekali bab BUKA PUASA. Hentam dan sumbat sahaja makan bermacam2 makanan sehingga perut penuh dan tak larat nak ke masjid selepas itu. Sepatutnya, semasa sahur dan iftar, cubalah makan makanan yang lebih sihat dan tidak keterlaluan. Jika tidak, penat sahaja kita beri cuti pada perut, tetapi pada malamnya kerah OT untuk melakukan kerja yang lebih berat.

Di sini saya ingin berkongsi 1 resepi yang sesuai ketika sahur. Sangat mudah disediakan.

Bahan-bahan:

Bahan A:
1 gelas air sejuk
 3 biji strawberry

Bahan B:
1 paket Jia Hor Fibre
1 paket Jia Hor Soya Protein
1 paket Lactoberry
1 sudu besar madu asli
1gelas susu segarCara penyediaan:
1) Masukkan Bahan A ke dalam pengisar. Kisar seketika.
2) Masukkan Bahan B pula. Kisar untuk 1 minit.
3) Hidangkan dan terus minum untuk mendapatkan khasiat optimum.

Khasiat:
1) Fibre dapat memberikan rasa kenyang sepanjang hari
2) Fibre, Soya Protein dan Lactoberry berkesan untuk sistem perkumuhan
3) Madu dapat memberikan tenaga sepanjang hari
4) Lactoberry dan strawberry merupakan antioksidan yang bagus :)
5) Protein merupakan bahan asas membentuk sel-sel badan. Badan lebih sihat dan segar (kulit juga lebih cantik)
6) Di dalam Jia Hor Fibre juga terdapat lingzhi, membantu dalam proses menyahtoksik badan

Best kan? Senang dan sedap juga mempunyai banyak khasiat. Semua dalam 1 minuman sahaja. Boleh juga disediakan ketika iftar atau bila-bila masa sahaja. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment