Contact Me

I started practising natural healing since 2007. The herb I have been using is LINGZHI, it is a type of mushroom, an adaptogen and also a powerful detoxifier. I fall in love with how it works greatly to strengthen our body.
I hope to share the knowledge / experiences I gained since I started this alternative medicine and hope that everyone can benefit from it too.
I would also want to help those in need of a financial freedom, through network marketing I am doing that is the Shuang Hor Business.
Contact me if you are interested in knowing the natural alternative medicine or the nature of the Shuang Hor business.

CONTACT ME:
Email Address:
izura.ishak@gmail.com
Facebook Page: Lactoberry
Phone No: +6011 5922 5502
Youtube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCeQGGubkr8O8V_1N8Udsoaw


Pages

Sunday 12 April 2020

Makanan Sekeluarga Ketika #covid19



Salam Health Lovers!

Anak saya memang suka makan bubur. Kadang-kadang,  dalam 1 bulan tu ada lah dalam 4 5 kali die makan. Saya bukanlah hebat sangat masak, jadi biasanya basic recipe nye sama shj, cuma protein atau sayurnya shj ditukar-tukar.
Ni saya kongsikan resepi mudah dan sihat. Saya masak atas dapur sahaja. Boleh makan seisi keluarga :)

Bahan-Bahan (untuk makan 3 beranak)
Beras 1 cawan
Air secukupnya
Bawang Merah 2 ulas
Bawang putih 2 ulas
Halia 1 inci
Jia Hor Seasoning 3/4 paket
Stok Ayam (atau apa-apa stok yang anda suka)
Protein (ayam, daging)
Sayur (carrot, potato)
Daun sup
Sesame Oil 2 sudu besar
White pepper 1 sudu besar
Minyak masak 1 sudu besar

Cara-cara
1. Tumis seketika bawang merah, bawang putih dan halia dengan sedikit minyak sampai naik bau
2. Masukkan protein dan masak sehingga half cooked
3. Masukkan beras dan air, stok ayam dan sayur-sayuran.
4. Kacau sedikit supaya semua bahan sebati, dan tutup periuk. Pastikan api perlahan.
5. Periksa dari masa ke masa untuk pastikan air cukup.
6. Setelah bubur hampir masak, masukkan daun sup, sesame oil, white pepper dan Jia Hor Seasoning. Kacau sebati semua bahan.Tunggu sampai dah dapat konsistensi bubur yang kita suka. Saya suka kalau tidak berair sangat.
7. Siap untuk dihidang.

Untuk saya dan suami, biasanya ada lauk tambahan. Almaklumlah, kami berdua anak orang n9, tak sah kalau tak ada cili api. Jadi biasanya kami tambah dengan ikan bilis goreng kicap dengan cili padi, atau sambal tempe. Bertambah-tambah tau makan hihi.

Eh! JIA HOR SEASONING ni apa?
Kandungan Utama: Ekstrak Japonicum Ganoderma, Gynostemma Pentaphyllum, ekstrak Shitake, ekstrak rumpai laut, yis dan garam.

Keistimewaan:
  • Ekstrak Japonicum Ganoderma yang 100% tulen dan ekstrak Gynostemma Pentaphyllum dapat menambahkan kelazatan masakan. Rasa enak itu tidak dapat dihasilkan dengan bahan artifisial yang lain. Kandungan ini juga dapat menyihatkan badan.
  • Tidak mengandungi ekstrak dari tulang, ia juga sesuai dimakan oleh pengamal vegetarian.
  • Mudah larut, tidak mendap atau menghasilkan gumpalan semasa memasak, sesuai digunakan untuk semua jenis masakan.
Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment